Viherhuone

Punaisessa puutalossa on paikka, joka on minun oma soppeni, tila, jonka olen saanut omia itselleni ja laittaa mieleisekseni – viherhuone. Huone oli pitkään vailla aktiivista käyttöä, varastona. Talvella se toimi joidenkin puutarhakalusteiden säilytyspaikkana, ja sen valtava rottinkiarkku piti sisällään kaikenlaista joulukoristeista grillihiiliin. Keväällä esikasvattelin kaaoksen keskellä kukkapenkkeihin tulevia sipuleita, mutta toukokuussa oli aika laittaa lempipaikkani kuntoon.

Siivosin viherhuoneen jo viime vuonna ensimmäisen kerran, pesin verhot, nojatuolinpäällisen ja ikkunat. Kaivelin talon ehtymättömistä varastoista ruukkuja ja kastelukannuja jotka miellyttivät silmää. Tänä vuonna jatkoin projektia, ja toin kaupunkikodistani lapsuuteni siron rottinkituolin sekä periaatteessa käyttämättömän Ikean bambuisen yöpöydän, joka olikin ajateltuun paikkaansa liian suuri, mutta viherhuoneeseen täydellinen. Ostin kirpparilta korin uuden verililjapuuni suojaruukuksi, amppelin muratille ja istuimille jonkun itse ompelemat folkkishenkiset tyynyt. Tilassa oli valmiina pärekori täynnä halkoja, vaikkei talossa ole aikoihin ollut takkaa. Otin korin käyttöön ihanalle persikanväriselle pelargonialle. Pisteenä I:n päälle löysin viherhuoneeseen täydellisen pyöreän juuttimaton Hobbyhallista.

Hajamielisen puutarhurin muistiinmerkintöjä

Viime vuonna yritimme lasten kanssa kasvatella tilassa tomaatteja siemenistä, mutta ne eivät oikein jaksaneet vahvistua ja kukkia miehen ahkerista kasteluyrityksistä huolimatta, lieneekö ollut liian kuuma. Tänä vuonna ajattelin alkuun kokeilla tomaatteja taimista, mutta se jäi, ja parhaassa käytössä huone onkin ollut kukkien esikasvatuksessa, ja sittemmin kahvihetkissä ja sisustuslehtien ahmimisessa. En jaksanut muutenkaan liikoja stressata kasvien määrällä, sillä viherhuone tulee kesällä tosiaan helposti aika kuumaksi jos ovea pitää kiinni. Valitsin pelargonian ja muratin, jotka tiettävästi kestävät paahdetta. Huoneessa valmiina ollut nipsutaulu on hyvä paikka laittaa muistiin kukkasipulit, joita on tullut istuteltua pitkin pihaa.

Aika rentouttavan paikan tästä mielestäni sain.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s